Vuokra-asunnon saanti vaikeutuu aurinkorannikolla

Vuokralaisen markkinat on juhlittu ainakin Espanjan aurinkorannikolla. Vuokrien nousu on eri arvioiden mukaan noussut aurinkorannikolla vuodessa 10-15 % huoneistotyypistä ja alueesta riippuen. Barselonassa viime vuonna vuokrien nousu oli keskimäärin n. 12 % ja Madridissa n. 6 %.  Samalla suomalaisten suosimat huoneistohotellimajoitukset ovat nostaneet ensi talven hintaa n. 10 % ja tämä ei ole suurin ongelma, vaan ongelmaksi on muodostumassa asuntojen käyttöasteen nousu. Esim. Suomalaisten suosimaan Nuriasol huoneistohotellissa ei ole vapaita huoneistoja syksyksi. Ensimmäiset vapaat ajat alkavat Marraskuun puolenvälistä eteenpäin. Sama linja on myös muissa rannikon huoneistohotelleissa.

Yksityisestä asuntokannasta on osa poistunut lain kiristämisen takia. Mikä tahansa huoneisto ei kelpaa lyhytaikaiseen alle 2 kk. majoitukseen.  Huoneistot on rekisteröitävä ja lisäksi ne on verolle pantava. Aikaisemmin käytäntö oli toinen ja tästä syystä vuokrakantaa oli enemmän.  Lisäksi huoneistojen kysyntä on ylittänyt kaikki aikaisemmat odotukset.

Teimme pienen kyselyn aurinkorannikolla olevilta vuokravälittäjiltä. Kaikkien keskuudessa oli sama tilanne. Parhaat huoneistot on jo ensi talvelle varattuna ja uutta vuokrakantaa ei tule markkinoille samaan tahtiin. Samalla espanjan valtion uudet säännöt ovat vähentäneet aikaisemmin vuokramarkkinoilla ollutta asuntokantaa. Tämä on samalla lisännyt asunnon ostoa ja vilkastuttanut markkinoita. Kahdeksan vuoden laman jälkeen on tämä ollut hyvä piristysruiske aurinkorannikolle. Tämä näkyy myös uusien hankkeiden piristymisenä.

Marko Levander