Kestosuosikki Espanja on edelleen suosiossa loma-asuntoa hakittaessa

Espanja, hyvää ruokaa, harrasteet, turvallisuus ja laatu ovat edelleen ne asiat jotka saavat suomalaisen siirtymään talvikaudeksi espanjaan. Samaten asunnon ostaminen ja vuokraaminen on  helpottunut suomalaisten toimijoiden ansiosta. Aina voi sitten miettiä kumpi on mielekkäämpää. Ostaminen vai vuokraaminen. Molemmissa on omat puolensa.

Miten vuokraa asunnon?

Toimintamalli Costa Blancalla ja Costa del solilla poikkeaa toisistaan. Costa Blancalla on yleistä vuokrata yksityinen asunto esim. suomalaisilta välittäjiltä tai jos kielitaito riittää niin vaikka suoraan espanjalaiselta omistajalta. Vaikkakin välittäjä antaa paremman turvan niin ei suora sopimus ole mahdoton. Costa del solilla on mahdollista myös vuokrata huoneisto suomalaisen välittäjän kautta tai vaikka suoraan huoneistohotellista. Tässä palvelussa tiedät jo heti mitä kaikki tulee maksamaan ja saat kokonaisvaltaisen palvelun. Laillisesti suomalainen saa olla espanjassa 90 vrk. ja tämän jälkeen on rekisteröidyttävä.

Miten ostan asunnon?

Espanjassa on 17 eri maakuntaan. Vaikka laki on kaikissa sama käytäntö vaihtelee maakunnittain. Käytännöt tuntevat aina paikalliset välittäjät tai lakimiehet. Espanjassa kauppa on 99 % kiinteistökauppaa eli kauppa vahvistetaan virallisella kaupanvahvistajalla eli NOTARIALLA. Varsinaisen kauppahinnan päälle on hyvä laskea päälle 13 % jolloin yllätyksiä ei tule. Nämä ovat veroja, notarian ja lakimiehen kulut ym. Ennen kauppa pitää ostajalla olla NIE numero ( ulkomaalisen veronumero). Suosittelenkin ennen ostosmatkalle lähtemistä käymään suomessa lähetystössä. Siellä se hoituu paljon joustavammin kuin espanjassa.

Mitä asunto maksaa?

asuntojen hinnat riippuvat luonnollisesti laadusta ja markkinahinnasta. Jo taittuneen laman aikana asuntojen hinnat tippuivat jopa yli 40 % ja pohja saavutettiin joa 2 vuotta sitten. Tässä on tietysti paikkakuntakohtaisia eroja.  Hinnat on Esim. edullisemmat Costa Blancalla mutta taas palvelut Costadel solilla ovat paremmat. Pelkästään fuengirrolassa (costa del sol) on eri arvioiden mukaan talvella n. 10 000 suomalaista.

Entäs asunnon kiinteät kulut?

Kulut vaihtelevat luonnollisesti riippuen taloyhteisöstä, mutta Esim. normaalin 2 mh. huoneiston kiinteistövero on 200 – 300 € Vuodessa. Yhtiövastike 600-900 €/ vuodessa ja sähköstä sekä vedestä maksetaan käytön mukaan. Lisäksi tulee maksettavaksi jätemaksu joka on muutamia kymppejä. Kuten huomaatte on kiinteät kulut paljon vaatimattomammat kuin suomessa.

Mikä on vuokrataso?

Vuokrataso riippuu asunnon kunnosta, iästä ja alueesta. Normaalisti 2 mh. huoneiston vuokra vaihtelee 600 – 900 välillä ja päälle tulee sitten sähkön, veden kulut ja mahdollinen välityspalkkio. Huoneistohotellien hinnoissa nämä ovat mukana ja ne ovat selkeämpiä ja turvallisia.  Kun vuokraa niin varmista että Vuokraajalla on oikeus vuokrata em. kohdetta. Viime vuosina on ollut tapauksia että kun vuokralainen on maksanut etukäteen varausmaksun ja mahdollisen vuokran ja tullut paikalle ei vuokran antajasta tai asunnosta ole mitään tietoa.

Entä se terveydenhoito?

Maassa pysyvästi asuva eläkeläinen saa lähes ilmaisen terveydenhoidon. Muutaman kuukauden matkoille suosittelemme matka / sairasvakuutuksen ottamista. Myös Europpalaisella sairasvakuutuskortilla saa matkalainen hoidon paikallisessa yhteiskunnan sairaaloissa. Yksityiset sairaalat vaativat luonnollisesti vakuutusta tai isoa lompakkoa.

Hintataso?

Elintarvikkeiden hintataso on n. 30 % alhaisempaa kuin suomessa. Ravintoloissa ja alkoholijuomissa hintaero näkyy selkeämmin. 7-10 € Voi lounasaikaan ruokailla ruhtinaallisesti ja mukaan saa vaikka lasin viiniä.

Ravintoloissa hinnat ovet 20–30 prosenttia Suomea edullisempia. Paikallisten suosimissa ravintoloissa lounas + jälkiruoka ja ruokajuomat alkaen 7,50 euroa.

Yhteydet?

Espanjaan pääsee helposti lentäen. Liput halvimmillaan jopa 150 €  / meno paluu. Normaalit lentojen hinnat vaihtelevat 300 – 600 € / välillä. Monet välittäjät huolehtivat myös siitä että teillä on kuljettaja odottamassa kentällä. Tervetuloa espanjaan.

4.3.2017 MARKO, Fuengirola