Espanjassa taistellaan korruptiota vastaan

Espanjassa on talouskriisin aikana alettu kiinnittämään huomiota koruptioon. Nyt joka Kuningashuone on saannut omansa kun Prinsessa Cristinan aviomies Iñaki Urdangari tuomittiin pitkän oikeustaistelun jälkeen yli kuudeksi vuodeksi vankeuteen. Olisi kuitenkin mielenkiintoista nähdä millaisessa vankilassa hän tulee tuomionsa istumaan.  Tuomio tuli julkisten varojen kavalluksesta ja veropetoksesta.  Prinsessalle määrättiin 265 000 € sakot avunannosta veropetokseen.

Toisessa oikeudessa Cordobassa Rafael Comez ( alias santokan) tuomittiin 5,8 vuoden vankeuteen ja yli 111 miljoonan € korvauksiin veropetoksista. Hän on tunnettu laittomasta rakentamisesta ym. sotkuista. Nykyisiä liiketoimia pyörittää jo seuraava polvi joten luultavasti korvauksia ei varmaan saada kokonaan perittyä.

Espanjan entinen valtiovarainministeri Rodrigo Rato tuomittiin 4,5 vuoden tuomioon Bankia-säästöpankin varojen anastamisesta. Rato oli Bankian johdossa ja lisäksi toimi mm. kansainvälisen valuuttarahaston IMF pääjohtajana vuosina 2004-2007.