Espanjanjassa työllisyys parantuu huimaa vauhtia

Espanjassa työttömyys on laskenut rajusti viimeisen vuoden aikana. Espanja työministeriön mukaan työttömyys on laskenut jopa 9,5 % ja oli vuoden viimeisellä neljänneksellä 18,9%. Tämä on kuitenkin europan toiseksi suurin heti Kreikan jälkeen. Monet työpaikat ovat kuitenkin kausiluonteisia ja vakituista työpaikkaa havittelevien täytyy toistaiseksi odottaa. Uusista työpaikoista vain 4% on ollut pitkäaikaisia ja vakituisia. Samalla palkkataso ei näissä työpaikoissa ole noussut merkittävästi.

Espanjan talouskasvun arvioidaan olevan pikkaisen yli 3 %. Tämä kasvu mahdollistaa rauhallisen toipumisen pitkään jatkuneen laman jälkeen. Samalla myös asuntojen myynti ja hinnat ovat lähteneet rauhalliseen kasvuun.

Espanja oli melkein koko vuoden ilman varsinaista hallitusta, mutta tällä ei ole ollut vaikutusta espanjan talouskasvuun jota on jatkunut nyt jo kaksi vuotta. Vuoden viimeinen neljännes on ollut hyvinkin voimakkaassa kasvussa joten tulevaisuuden näkymät ovat hyvät. Espanjan syöksykierre alkoi 2007-2008 jolloin miljoonat ihmiset jäivät työttömiksi. Pahimmillaan työttömyys oli yli 26 % (v. 2013) espanja tarvitsee yli 1,5 miljoonaa uutta työpaikka jotta päästää lamaa edeltäneelle tasolle.

Marko Levander, toimitus