Asuntojen kysyntä rajussa kasvussa Aurinkorannikolla

Espanjan asuntomarkkinat vaikuttavat hyvin houkuttelevilta. Hinta kehitys on viimeiset vuodet olleet nousu suhdanteessa ja 10 vuoden laskusuhdanne on kääntynyt positiivisen nousuun. Kuitenkin sinisilmäiselle asunnon ostajalle joka ei tunne paikallisia pelisääntöjä voi käydä köpelösti.

Hintakehitys riippuu kokonaan kohteen sijainnista, laadusta ja jälleen vuokraus mahdollisuudesta, Hinta kehitys voi olla hyvinkin 3-8 % luokkaa mutta samalla jälleen vuokraus voi helposti antaa toisen samanmoisen tuoton. Parhaimmillaan hyvän on valittu hyvä kohde joka on sisustettu ja markkinoitu hyvin voi vuosituotto nousta jopa kaksinumeroiseksi. Kuitenkin odotus arviot kannattaa tehdä realistiseksi. Vanha sanonta “kun joku kuulostaa uskomattomalta” pitää tässäkin paikkaansa.

Hinnan kehittyminen

Alla olevasta taulukosta voi saada mahdollisimman hyvän kuvan hintojen kehittymisestä viimeisen 10 vuoden ajan. Hinta kehitys on ns. keskiarvo Costa del sol yleisimmistä paikkakunnista. Hinnat on laskettu 21/12 päivän hinnan mukaan. Vaikkakin viimeiset 2 vuotta onkin ollut positiivinen jo hinnat vielä kaukana 21/12/2006 tilanteesta. Paikkakunnittaan ja asuntotyypin mukaan hinta voi vaihdella hyvinkin paljon eikä siis keskiarvo kerro koko totuutta. Esim. Skandinaavisesti sisustetut laadukkaan huoneistot ovat nousseet enemmän kuin taulukko antaa ymmärtää.

Paikkakunta 10 vuotta 2 vuotta
Torremolinos -33,34 %  + 13,18 %
Benalmadena -36,25 % + 8,23 %
Fuengirola -34,05 % + 5,91 %
Marbella -26,56 % + 0,85 %

Mitä on huomioitava?

Espanjassa kaupanteon kulut on huomattavasti enemmän mihin me suomessa olemme tottuneet. Uudiskohteissa maksetaan Iva 10 % ( Arvonlisävero) ja käytetyissä varansiirto vero 8-10 % ja päälle tulee kaupanvahvistuksesta, leimaveroista sekä lakiasioista 3-4%. Lisäksi on huomioitava että kaupantekoon kuluu huomattavasti enemmän aikaa kuin suomessa. Espanjassa tehdään myös kerrostaloissa ns. kiinteistökauppa kun taas suomessa olemme tottuneet tekemään osakeyhtiö kauppa. Helpottavana tekijöinä on että pääsääntöisesti asunto myydään velattomana koska varsinaista yhtiötä ei ole. Kuitenkin on ns. yhteisömaksu. joka vaihtelee muutamasta kympistä aina muutamaan sataseen riippuen kohteesta.

Marko Levander