Camino del rey – Kuninkaan polku

Cimino rel rey eli suomeksi kuninkaan polku sijaitsee Chorron alueella, jossa alkujaan polku tehtiin helpottamaan kahden vuomalan välissä olevaa tavara ja henkilö liikennettä. Kohde onkin loistava päiväretki kohde ja reitille voi päästä joko järjestetyillä retkillä tai vaikka omatoimisilla retkillä. Omatoimimatkailijan kannattaa kuitenkin varautua hankkimaan liput etukäteen vaikkakin paikalla on useita lippujen jälleen myyjiä.

Historia

Camino del rey rakennettiin vuosina 1901 ja 1905 välisenä aikana ja rakentamisessa käytetiin rakentajien lisäksi vankityövoimaa. Jo rakentamisen ajan moni joutui uhraamaan henkensä kun sementistä, raudasta ja muista tukirakenteista polkua rakennettiin. Virallisesti polku avattiin juhlallisin menoin v. 1920 jolloin Kuningas Alfonso XIII kulki reitin ja hänen mukaansa polku sai nimekseen Camino del Rey.  Ajan saatossa polku jäi huonolle hoidolle ja se suljettiin kokonaan v. 2000 koska niin moni syöksyi kuolemaan yrittäessään päästä läpi reittiä. Kiellosta huolimatta moni uhkarohkea kiipeilijä uhmasi henkeään ja kulki reitin läpi kielloista huolimatta.

El Chorron rotko on huomapäinen paikka ja parhaimmillaan polku kulkee 100 metrin korkeudessa. Uusi retti kulkee osittain aikaisemman reitin yläpuolella ja kävijät voivat siis nähdä aikaisemman polun vaarallisuuden. Uusi polku avattiin virallisesti 28. Maaliskuuta 2015 ja alkuun polku oli ilmainen kaikille ajan varanneille. Nykyisin polkua ylläpitää erillinen yritys.
Aukioloajat

Lippuja Comino del reylle on mahdollista ostaa eri verkkosivujen kautta tai voit turvautua eri matkanjärjestäjien valmiisiin retkiin. Caminito del Rey on avoinna seuraavan aikataulun mukaisesti:

1. huhtikuuta – 30. lokakuuta: klo 10-17.00
1. marraskuuta – 31. maaliskuuta: klo 10-14.00
Suljettu jouluaattona, joulupäivänä, uudenvuoden aattona sekä uudenvuoden päivänä.
Uusi reitti on 6,6 km. pitkä. Jos saavut paikalle omatoimisesti voit ottaa Malagasta junan ja jäädä asemalla Alora/ El Chorro. Asemalta mäkeä alaspäin ja ensimmäiselle vartiopaikalle on n. 1,5 km. matka. Reitti on hyvin opastettu. Aikaa on hyvä varata n. 4-5 tuntia reitin läpikäymiseen.

Vinkkejä polkua varten

  • Polkua varten saat turvavälineet jotka pitää olla yllä koko matkan ajan.
  • Saniteetti tiloja ei ole ja luonnollisesti siihen kannattaa varautua ennakkoon.
  • Ota mukaan pieni välipala ja nestettä. Tällä ei tarkoiteta kuitenkaan alkoholijuomia.
  • Muista varata lippusi ennakkoon tai käytä valmista matkanjärjestäjää.
  • Reitti ei ole tarkoitettu huonokuntoisille tai lapsille
  • Mikäli sinulla on korkeanpaikan kammo on reitti parempi jättää suosiolla väliin.
  • Polku saatetaan sulkea ilman ennakkovaroitusta esim. tuulen tai kovien sateiden takia.